•• Celozrnný výrobok ••
Obilné zrno sa skladá z troch hlavných častí – z jadra, klíčka a z otruby. Pokiaľ sa zrno zomelie s cieľom získať celozrnný produkt (múku), musia byť v konečnom produkte zachované všetky tri menované zložky v rovnakom pomere ako v originálnom zrne. Celozrnný pšeničný chlieb obsahuje celé zrno, t.j. otruby, jadro a klíčky, zatiaľ čo bežný chlieb obsahuje v podstate len jadro (a v ňom prevažne iba bielkoviny a škrob).
Celozrnný chlieb ma preto oveľa vyšší obsah dôležitej potravinovej vlákniny (najbohatšie sú na ňu otruby), niektorých vitamínov (najmä skupiny B, vitamíny D a E), enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov než chlieb z bielej múky.
Z hľadiska obsahu vlákniny obsahuje jeden krajec bieleho chleba iba 0,25 g vlákniny, celozrnný Celpo chlebík 8 krát viac vlákniny.
Výživová hodnota celozrnného chleba je dvojnásobná, trojnásobná, v niektorých prípadoch dokonca štvornásobná v porovnaní s bielym chlebom.