logo

•• Celozrnný výrobok ••

Obilné zrno sa skladá z troch hlavných častí – z jadra, klíčka a z otruby. Pokiaľ sa zrno zomelie s cieľom získať celozrnný produkt (múku), musia byť v konečnom produkte zachované všetky tri menované zložky v rovnakom pomere ako v originálnom zrne. Celozrnný pšeničný chlieb obsahuje celé zrno, t.j. otruby, jadro a klíčky, zatiaľ čo bežný chlieb obsahuje v podstate len jadro (a v ňom prevažne iba bielkoviny a škrob).

Celozrnný chlieb ma preto oveľa vyšší obsah dôležitej potravinovej vlákniny (najbohatšie sú na ňu otruby), niektorých vitamínov (najmä skupiny B, vitamíny D a E), enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov než chlieb z bielej múky.

Z hľadiska obsahu vlákniny obsahuje jeden krajec bieleho chleba iba 0,25 g vlákniny, celozrnný Celpo chlebík 8 krát viac vlákniny.

Výživová hodnota celozrnného chleba je dvojnásobná, trojnásobná, v niektorých prípadoch dokonca štvornásobná v porovnaní s bielym chlebom.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...